9
Sep
Wapenwedloop met ziekten, plagen en het klimaat; hele wereld plukt vruchten van nieuw zaadinnovatiecentrum Syngenta in Enkhuizen

Door: Noordhollands Dagblad, 06/09/2019, auteur Paul Gutter

Als kinderen in een snoepwinkel lopen Arend Schot en Jan Bruin door het nieuwe zaadinnovatiecentrum van Syngenta, dat op maandag 23 september geopend wordt. Maar liefst zes jaar is aan de ontwikkeling ervan gewerkt, maar dat is dan ook aan alles te merken. ,,Het verschil met onze oude kassen is zo ontzettend groot.’’

Schot is regiodirecteur Groentezaden Europa, Afrika en Midden-Oosten, Bruin werkt al bijna zeventien jaar bij Syngenta als resistentieveredelaar. Beiden zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe centrum.

,,Dit is een grote mijlpaal’’, zegt Schot. ,,Syngenta is al een heel oud bedrijf in Enkhuizen, waar al heel lang aan zaadveredeling gedaan wordt. Maar het is ook een wereldwijd opererend bedrijf met heel veel vestigingen. Met deze grote investering van bijna veertig miljoen euro wordt de focus op de veredeling van groentezaden in Enkhuizen alleen maar verder versterkt. En dat is natuurlijk goed nieuws.’’


Arend Schot (l) en Jan Bruin buigen zich in een van de nieuwe klimaatcellen over testen met knolvoet, een van de voornaamste en schadelijkste ziekten onder koolsoorten.
© Foto Theo Groot

Hardnekkig

Goed nieuws voor de mensen die bij Syngenta werken, maar in feite plukt de hele wereldbevolking letterlijk en figuurlijk de vruchten van het nieuwe zaadinnovatiecentrum. ,,Eigenlijk voeren wij hier een voortdurende wapenwedloop met ziekten, plagen en het klimaat’’, legt Bruin uit.

,,Sommige ziektes, zoals valse meeldauw bij sla, zijn heel hardnekkig omdat deze schimmelziekte zich heel snel aanpast. Elk jaar komen er nieuwe resistente rassen op de markt, die een jaar later toch alweer aangetast zijn.’’ Door de snelle aanpassing van deze schimmel blijft er een grote vraag naar nieuwe slarassen met verbeterde resistenties.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor sla. ,,Ziekten en plagen nemen steeds meer toe, het klimaat verandert, de maatschappij schreeuwt om duurzaamheid en we willen het hele jaar door smakelijke en gezonde groenten op ons bord; dat alles vraagt voortdurend om nieuwe, resistente rassen.’’

Veredelen - het inkruisen van gewenste genetische eigenschappen - gebeurt in Enkhuizen al vele jaren. ,,Op die manier maken we rassen niet alleen resistent, maar proberen we ook de opbrengst te verhogen, arbeid en meststoffen te verminderen, de houdbaarheid te verlengen en voor de consument natuurlijk de smaak en aantrekkelijkheid te vergroten. Alleen vroeger duurde dat voor één eigenschap wel vijftien jaar. Mede dankzij dit nieuwe centrum kunnen we dit soort processen enorm versnellen en bovendien voor meerdere eigenschappen tegelijk.’’

In het zaadinnovatiecentrum kunnen onderzoekers het klimaat volledig sturen. ,,Door het regelen van de temperatuur, licht en luchtvochtigheid creëren we bijvoorbeeld een woestijnklimaat, of een tropisch klimaat of een zeeklimaat. Doordat we ook niet meer afhankelijk zijn van de seizoenen kunnen we het hele jaar door testen.’’

Reageren

Onder deze ideale omstandigheden onderzoeken Syngenta-medewerkers hoe groentegewassen tijdens verschillende fases van het groeiproces reageren op allerlei bedreigingen, zoals insecten, ziekteverwekkende eiwitten, virussen, bacteriën, schimmels en wormen. ,,We maken de groenten dus zelf ziek, om ze uiteindelijk beter te kunnen maken.’’

En dat alles in een hightech werkomgeving. ,,Alle mensen hier hebben meegedacht over hoe ze hier zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Vandaar de brede corridors en de mobiele groeitafels, die na gebruik heel makkelijk naar de stoomcabine gereden kunnen worden voor desinfectie. En alle apparatuur hangt boven de kassen en klimaatcellen, zodat monteurs erbij kunnen zonder processen te verstoren.’’

In het zaadinnovatiecentrum in Enkhuizen draait het vooralsnog voor 90 procent om veredeling van bladgewassen, zoals kool, sla en spinazie. ,,Voor andere groenten, zoals tomaat en paprika hebben we centra in Frankrijk, Spanje en elders in de wereld. Maar het zou hier op termijn wel kunnen. De hele infrastructuur voor een toekomstige uitbreiding ligt nu al klaar.’’

Groentetuin van de toekomst

Bestuursvoorzitter Erik Fyrwald en Chief Sustainability Officer Alexandra Brand van Syngenta zullen op maandag 23 september het nieuwe zaadinnovatiecentrum in Enkhuizen openen. Ze doen dat samen met Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van LNV.

In dezelfde week (24 t/m 26 sept.) houdt Syngenta in Wervershoof het evenement Fields of Innovation. In deze ’groentetuin van de toekomst’ worden groente-innovaties getoond aan telers en handelaren van over de hele wereld. Het gaat daarbij onder meer om paarse en oranje bloemkool, witte kool met een oranje hart, maar ook een supercourgette die resistent is tegen vier ziektes en verticaal groeiende sla.

Bron: Noordhollands Dagblad, 06/09/2019, auteur Paul Gutter

Plaats een reactie